Buiten bewustzijn

 

Afscheid nemen van een werktitel is best lastig.  Gevoelig voor opbouwende kritiek en gelet op de expertise van een ‘uitgeversoog’ moest ik mijn titel, nog voordat ik het manuscript wilde aanbieden, onder de loep nemen. Hij is niet spannend genoeg, of harder gezegd: het is geen thriller titel. Gedurende het schrijfproces dekte Evenwicht de lading die ik aan het verhaal wilde meegeven, als een metgezel en een constante factor.

Commercieel gezien doet Evenwicht meer denken aan non-fictie. De titel impliceert emoties rondom het zoeken naar een balans. Dit gegeven is dan wel een doorgaande lijn in mijn verhaal, maar waaruit blijkt dat het een thriller is en hoe weet men dat het medisch is? Of moet de omslag in combinatie met de titel de trigger zijn?

Allemaal issues waar ik nog niet zo goed over nagedacht had, totdat een goed bedoelend iemand, vanuit een commercieel oogpunt en met een vooruitziende blik, mij dit plompverloren voorlegde. Ik moest even slikken totdat het tot me doordrong dat ze gelijk had. Voor de pakkans moet de titel grijpgraag zijn. Aldus.

Na een intensieve reflectie en brainstormsessies met deze en gene kwam ik op:
Buiten bewustzijn.
Of iedere uitgever hier achter kan staan, geen idee.  Maar ik kan me er in vinden en heb door deze nieuwe titel opnieuw een balans gevonden tussen vorm, inhoud en smaak.